czwartek, 7 listopada 2013

Duszona Gruszka / Poached Pear


Duszona Gruszka / Poached Pear

Niewiele jest tak dobrych rzeczy jak ciepła, rozpływająca się w ustach gruszka.  Idealny deser na zimne wieczory. Chociaż dziś gruszki można kupić przez cały rok mi zawsze kojarzyć się będą z jesienią. Jest to jeden z ulubionych deserów mojego taty. Banalnie prosty i PYSZNY, więc polecam!

There are only few things as good as a warm and soft pear. It is a perfect dessert for a cold winter night. Today we can buy pears all year round but they will always remind me of autumn. It is one of my dad’s favorite dessert – very easy and delicious so I recommend it!



 Co potrzebujecie:


·      3 twarde gruszki (owoce muszą być twarde, by nie rozpadły się podczas gotowania)
·      szklanka cukru
·      laska cynamon
·      3-4 ziarenka kardamonu
·      laska wanilii
·      gwiazdka anyżu
·      odrobina imbiru (świeżego lub startego)
·      skórka z cytryny
·      kilka goździków
·      woda
·      ciasto francuskie



You need:

·      3 hard pears (fruits need to be hard so they won't fall apart during cooking)
·      1 cup of sugar
·      cinnamon stick
·      3-4 cardamom seed
·      vanilla pod
·      1 star anise
·      ginger (fresh or dry)
·      lemon zest
·      few cloves
·      water
·      puff pastry




Gruszki należy obrać i wydrążyć delikatnie, aby się nie rozpadły. Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zalać wodą, tak by przykryła owoce.

Peel the pears and remove seeds. Be carefull not to break it. Place all the ingredients in the pot and fill with water so it covers the fruit.


W szkole mój nauczyciel zawsze powtarzał nam, aby duszone owoce przykryć „czapeczką”. Robi się ją bardzo łatwo i zapobiega ona zbyt szybkiemu wyparowaniu wody.  Wystarcz wyciąć kwadrat papieru do pieczenia wielkości garnka. Zgiąć go na pół by utworzył trójkąt, potem jeszcze raz na pół i jeszcze raz. Obciąć koniec na pół okrągło i rozwinąć. Tak przygotowaną cartouche przykryć gruszki podczas gotowania.

At school my teacher always told us toc over the poached fruit with a paper "hat". It's very simple and it stop the water from evaporate too fast. You just need to cut a square of a baking paper and  fold it in a half so it creates a triangle. Fold it again and again, cut the end and unfold it. Cover the fruit with this cartouche dring cooking.


                         




Gruszko doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć gaz i dusić przez ok 20-30 min, aż zmiękną. Uważajcie żeby ich nie rozgotować! Powinny być miękkie, ale cały czas trzymać swój kształt. Odstawić do wystygnięcia.

Bring it to the boil and reduce the heat. Poach for about 20-30 min till the pears are soft. Do not over cook it!! Pears should be soft in touch but still hold its shape. Leave it to cool.




Do owinięcia gruszek użyłam ciasta francuskiego. W szkole nauczyłam się robić ciasto francuskie, ale jest to straszne długi proces, a ciasto gotowe, które można dostać w sklepach jest bardzo dobre, wiec nie mam sensu robić tego samemu. Jak powiedział Jamie Oliver „jeżeli masz czas robić ciasto francuskie w domu – potrzebujesz hobby” :). Moje ciasto było w rolce, dlatego bez rozwijania odcięłam ok. 1 – 1.5 cm paski ciasta i owinęłam nimi gruszki. Pamiętajcie, że ciasto to składa się w większości z masła, więc trzymajcie je w lodówce do ostatniego momentu, a jeżeli paski są zbyt miękkie włóżcie je na kilka minut do lodówki.

To wrap my pears I've used puff pastry.  I've learned how to make it at school but it is such a long process and the puff you can buy at the shops now is great so I don't see the point in making one yourself. Jamie Oliver said once that "if you have enough time to make puff pastry at home you need a job!" :). My puff was in a roll so without unrolling it I've cut 1 - 1,5 cm strips and wrap them around my pears. Remember that puff pastry is mostly made out off butter so keep it in a fridge till the last moment. If your strips are to soft or braking return them into the fridge for few more minutes.



Gruszki powinny piec się w temp. 200°C przez ok 20-25min lub do momentu kiedy ciasto będzie miało złoty kolor.

Pears should bake in 200°C for about 20-25min or till the puff is gold. 


Duszoną gruszkę można podawać na wiele sposobów. Ja zdecydowałam się na sos butterscotch, ale doskonale będzie smakowała też z lodami waniliowymi, śmietaną czy sosem angielskim.

You can serve poached pear in many different ways. I've decided to go with butterscotch sauce but it will also go well with vanilla ice creame, cream or creme anglaise.


Smacznego!!!

Enjoy!!!






1 komentarz: