czwartek, 21 listopada 2013

Krem jeżynowy / Blackberry frosting

Babeczki z jeżynowyk kremem.  Cupcakes with blackberry frosting.






Dziś poświęcę trochę czasu wspaniałym, ale żadko spotykanym ostatnio jeżynom. Bardzo lubię ich słodki smak i wspaniały fioletowy kolor, który ożywia wszystkie wypieki. Postanowiłam trochę poeksperymentować i na potrzeby dzisiejszych babeczek połączyłam jeżyny z serkiem kanapkowym. W USA czy Australii serek ten jest podstawą wielu kremów, dlatego chciałam zobaczyć jak połączy się z tymi owocami.

Today I want to focuse on amazing but rare friut - blackberry. I really like its sweet taste and great purple colour that brings life to all sweet bakes. I have decided to experiment a little and for today cupcakes join blackberries with cream cheese. In the USA and Australia cream cheese is very common in frostings but in Poland it is still very rare to use it as frosting.






Co bądzie wam potrzebne:

  •  300g naturalnego twardego serka kanapkowego
  • 150-200g jeżyn (zostaw kilka do dekoracji)
  • 150g cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny
  • 100g śmietanki 30 %
  • łyżeczka soku z cytryny
  • esencja waniliowa

What do you need:
  • 300g cream cheese
  • 150-200b blackberries (leave some for decoration)
  • 150g icing sugar
  • 1 tsp gelatine
  • 100g pure cream
  • 1tsp lemon juice
  • vanilla essence

Serek i przesiany przez sitko cukier puder ucieramy na gładką masę. 

Cream cheese and sifted sugar mix in a mixer till smooth.




Jeżyny z sokiem z cytryny i odrobiną cukru zagotowujemy w małym garnuszku przez kilka minut. Ja użyłam jeżyn mrożonych. gdyż jest listopad, ale z powodzeniem można zastosować świeże owoce (wtedy krem będzie jeszcze lepszy) - świeże produkty zawsze smakują najlepiej! 

Blackberries with lemon juice and a bit of sugar cook in a little pot for few minutes. I have used frozen berries because it is November but you can easily use fresh fruit (then frosting will be even better) - fresh is always better!




Do osobnej miseczki wsypujemy łyżeczkę żelatyny i zalewamy odrobiną zimnej wody by napęczniała. 
Odstawiamy na kilka minut. Wrzucamy żelatynę do gorących jeżyn i mieszamy, aż się rozpuści.

In a separate bowl mix 1 tsp of gelatine with a bit of cold water and leave for few minutes. Add this mixture to hot berries and mix till combine.





Gdy owoce częściowo się rozpadną miksujemy je na gładkie puree. Jeżyny mają dość duże pestki dlatego ja lubię przecisnąć puree przez sitko, aby się ich pozbyć. Warto zachować jedną łyżeczkę pestek, które można dodać na końcu, aby osiagnąć ładne "kropki" w kremie, ale uniknąć tysięcy pestek w zębach ;). 

When the fruits are soft blent it so you get a smooth puree. Blackberries have quite large seeds so I  have pushed my puree through a sieve. It is good to keep a spoon of theese seeds and add it to the frosting at the end so you can get the cool look without a million seeds in your teeth :).





Gładkie puree mieszamy z serkiem. Na tym etapie warto jest posmakować krem i jeżeli myślicie, że jest to konieczne dodać cukru lub cytryny. Tak naprawdę to kwestia gustu, Jedni lubią kremy bardzo słodkie inni wręcz przeciwnie. Słodycz kremu zależy też od tego jak słodkie będą wasze owoce, więc zawsze próbujcie!

Smooth puree mix with cheese. It is good to taste your mix and if you think it is necessary add some lemon juice or sugar. It is all up to you. Some people like very sweet frostings and some don't. The sweetness of this frosting also depends on your fruit so always taste your product!




W schłodzonym naczyniu ubijamy śmietankę z odrobiną wanilii i cukru pudru, aż będzie bardzo sztywna. Uważajcie tylko, aby nie miksować jej za długo, gdyż zrobi się z niej masło. Obserwujcie śmietankę i kiedy ubijaczka będzie zostawiać widoczne ślady, a śmietanka delikatnie zmieni kolor możecie przestać ubijać.
Delikatnie wymieszajcie ubitą śmietankę z kremem. Przed nałożeniem warto wstawić krem na 30min do lodówki.

In a cooled container whipp some fresh cream with a bit of vanilla and icing sugar till hard pick. Be careful not to over whipp it cause it will turn into butter. Keep an eye on the cream and when the whishk starts to leave marks and the cream will change its colour a bit it is time to stop whisking.
Gently mix cream with your blackberry mixture and leave it to cool in a fridge for about 30 min.





W babeczkach wyciełam małe dziurki i w każdą wsadziłam po jednej jeżynie, aby jeszcze podkręcić jeżynowe doznania :)

I have cut little holes in my cupcakes and put a blackberry in the middle so the blackberry experiance was even better :)





Krem nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków. Ja zdecydowałam się na babeczki. Do wyciśnięcia kremu użyłam końcówki Wilton 2D (1M też będzie super), ale to wszystko kwestia waszej fantazji. Krem udekorowałam jeżynami.

You can use this frosting for any types of bake. I have decided to go with cupcakes today. To pipe I have used Wilton 2D tip (1M will be great too) but it is all up to your imagination. I have decorated it with fruit.





Szybkie, smaczne, proste i cudownie fioletowe. Smacznego!

Fast, tasty, easy and soooo purple. Enjoy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz