piątek, 27 grudnia 2013

Pierniczki / Gingerbread cookies


Święta, święta i po świętach... 



W tym roku postanowiłam sprezentować wszystkim własnoręcznie wykonane upominki, a nie ma chyba nic co bardziej kojarzy się ze świętami niż pierniki. Przy okazji tego przedsięwzięcia odkryłam rewelacyjny przepis na pierniczki, którym chcę się dziś z Wami podzielić. Na pewno przyda wam się w przyszłym roku. 
Tych pierniczków nie trzeba piec miesiące przed świętami bo od razu są miękkie i nadają się do jedzenia. Myślę, że to co sprawia, że te ciasteczka są tak pyszne to duża ilość miodu (prawdziwego nie sztucznego z supermarketu).

This year I have decided to give everyone handmade gifts and I don't think there is anything more christmassy then gingerbread. I have discovered a really good gingerbread recipe that I would like to share with you today. I am sure you can use it next year.
You don't need to bake theese cookies months before Christmas because they are soft and ready to eat straight away. I think its because of the amount of honey (real not the fake one from the supermarket) in it.

Do przygotowania tych pysznych pierniczków będziecie potrzebować:

500g mąki
200g cukru
200g miodu
120g masła
1 jajko
10g sody 
2 łyżki przyprawy korzennej

To make awesome gingerbread cookies you will need:

500g flour
200g sugar
200g honey
120g butter
1 egg
10g bi-carb soda
2 tbs gingerbread spice mix



Jak przy większości kruchych ciastek najpierw mieszamy masło z cukrem, dodajemy jajko, mieszamy i dodajemy miód. W osobnym naczyniu przesiewamy suche składniki i dodajemy do mokrych. Mieszamy tylko do momentu, aż wszystkie składniki się połączą (nie za długo, by ciasteczka nie były gumowate).
Wyrobione ciasto odkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 4-5mm i wycinamy pierniczki. Delikatnie przekładamy na blaszke wyłożoną papierem do pieczenie i ponownie odkładamy do lodówki na 20 min, by nie skurczyły się i nie straciły kształtu podczas pieczenia. Pierniczki w piekarniku odrobina urosną, więc nie układajcie ich zbyt blisko siebie.
Pieczemy je w temperaturze 180-190*C przez ok 10-15 min w zależności od ich grubości. Nie sugerujcie się za bardzo czasem pieczenia, porostu obserwujcie ciastka w piekarniku i kiedy będą już rumiane a brzegi zaczną ciemnieć ciasteczka są gotowe. 

Like with most of the shortbread cookies first mix sugar with butter, add egg, mix and add honey. In a separate bowl mix dry ingredients and add to the wet. Mix till combine but do not overmix because the cookies will shrink and loose it's shape in the oven. 
Leave the dough in the fridge for about 30 min. Roll it out to about 4-5mm thickness and cut out cookies. Gently place them on a tray lined with baking paper and return to the fridge for another 20min. Cookies will rise in the oven a bit so do not place them to close to eachothers.
Bake it in 180-190*C for about 10-15 min depending on their thickness. Just keep an eye on them and when thay start to get golden-brown take them out and cool.



Aby moje upominki były wyjątkowe udekorowałam je lukrem królewskim, wypisałam imiona wszystkich moich bliskich (dziewczyny serduszka, chłopaki skarpety), wywierciłam dziurki i przedziałam sznureczek, aby można było zawiesić pierniczki na choince. Ciasteczka zapakowałam w małe torebeczki i wręczyłam wszystkim pod choinkę. Jestem zdania, że prezenty wykonane własnoręcznie są super, a jeżeli można je jeszcze zjeść to w ogóle rewelacja :)

To make my gifts even more special I have decorated the cookies with royal icing, written all my family names on them (girls got hearts, boys got socks), drilled holes and thread  a string through it so thay can be hang on a christmas tree. I wrapped them in little cellophane bag and gave everybody I love. I think handmade gifts are great and if you can eat them it's even better :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz