poniedziałek, 2 grudnia 2013

Świąteczne ciasteczka - Christmas cookies

Ciasteczka / Cookies



Idą święta a wraz z nimi nieprzejedzone ilości słodyczy. Ja jestem zdecydowaną propagatorką domowych wypieków, które są sto razy lepsze od tego co można kupić w sklepach, a ich robienie to świetna zabawa. 
Dziś przepis na smaczne i proste maślane ciasteczka, które udekorowałam lukrem plastycznym. Święta to magiczny czas dla dekoratora słodkości - nieskończone ilości motywów, kolorów i kształtów. 

Christmas is coming and along with crazy amounts of sweets. I really believe in home made sweets, they are so much better then anything you can buy in the shops and making it is so much fun.
Today a recipe for easy and delicious shortbread cookies that I have decorated with sugar paste. Christmas is a magical time for cake decorators - so many ideas, shapes and colours.

Co będziecie potrzebować:

125 g masła
125 g cukru
1 jajko
250 g mąki
1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego


You will need:

125 g butter
125 g sugar
1 egg
250g flour
1 tsp vanilla essence




Na początek miękkie masło ucieramy z cukrem na kremową masę. Dodajemy jajko i wanilię i mieszamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Do tak przygotowanej masy przesiewamy mąkę. Zagniatamy ciasto (nie za długo, by nie przestało być kruche), zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. pół godziny.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5mm i wycinamy ciasteczka. Przekładamy je delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przygotowane ciasteczka odkładamy do lodówki na kolejne pół godziny. Ciasto musimy schładzać po każdym wałkowaniu, aby gluten zawarty w mące miał czas się rozluźnić :) Gdybyśmy upiekli ciasteczka zaraz po rozwałkowaniu skurczyły by się w piekarniku.
Ciastka pieczemy w temp. 180°C przez ok. 10-15 min lub aż brzegi się zarumienią. 

Pamiętajcie o tym, że ciasteczka, które będą dekorowane masą cukrową lub lukrem królewskim nie mogą być zbyt kruche, gdyż mogłyby się pokruszyć podczas dekorowania.

Soft butter mix with sugar till creamy, add 1 egg and vanilla and mix till combine. Sift in the flour and knead it until the dough comes together (don't knead it too long because it won't be short anymore). Wrap it in glad wrap and leave in the fridge for about half an hour.
Cooled dough roll out on a floured table to about 5mm and cut the cookies out. Gently place them on a tray lined with baking paper and cool in the fridge again. The dough must be cooled after kneadding so the gluten in it has time to relax :) If you would bake the cookies right after rolling them out they would shrink in the oven. 
Bake cookies in 180°C  for about 10-15 min or till golden-brown. 

Remember that cookies that will be decorated with sugar paste or royal icing can't be to short cause they could break while working on them.



Kruche ciasteczka można dekorować na wiele sposobów. Ładnie zapakowane mogą być świetnym, świątecznym upominkiem. Oto moja świąteczna, głupkowata propozycja :) 

Shortbread cookies can be decorated in so many ways. They can also be a great little christmas gift. This is mine silly, christmas suggestion :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz