poniedziałek, 27 stycznia 2014

Australia Day babeczki Lamington / lamington cupcakes



2 dni temu świętowaliśmy Dzień Australii i z tej właśnie okazji postanowiłam powrócić (po któtkiej przeprowadzkowej przerwie) na bloga z klasycznym australijskim przysmakiem - lamingtonem - w trochę zmienionej formie. Tradycyjny lamington to kostka biszkoptu zanurzona w kakaowej polewie obsypana wiórkami kokosowymi (czasem nadziewana dżemem), ale z okazji Australia Day ja zdecydowałam się na lamingtowy w formie babeczek.

2 days ago we have celebrated the Australia Day and on this occasion I have decided to return to the blog after the moving break with a classic australian treat - the lamington - but in a changed form. The traditional lamington is a cube of sponge dipped in cocoa icing and sprinkled with coconut (sometimes filled with jam) but for this Australia Day I have made a lamington cupcake.

Do przygotowania ok 20szt. będziecie potrzebować:

ciasto:
125g miękkiego masła
220g drobnego cukru
3 jajka
250g mąki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
1 szklankę wiórków kokosowych do dekoracji

polewa:
150g cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka roztopionego masła
2 łyżki gorącej wody


To make about 20 cupcakes you will need:

cake:
125g soft butter
220g castar sugar
3 eggs
250g flour
1 tsp baking powder
0,5 cup of milk
1 tsp vanilla extract
1 cup desiccated coconut

icing:
150g icing sugar
2 tbsp cocoa powder
1 tbsp melted butter
2 tbsp hot water



Przy pomocy miksera masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy wanilię i po jednym jajku za każdym razem mieszając, aż masa będzie gładka. W osobnym naczyniu łączymy mąkę z proszkiem. Do masy dodajemy połowę mąki i mleka i mieszamy. Dodajemy resztę mąki i mleka, aż wszystkie składniki się połączą. 

Using an electric mixer, beat butter, sugar and vanilla until light and fluffy. Add eggs, 1 at a time, beating well after each addition. Sift half the flour over butter mixture and add half the milk. Stir to combine. Repeat with remaining flour and milk. 




Foremkę do babeczek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto (ok. 2/3 wysokości), ja użyłam gałki do lodów, by wszystkie babeczki były mniej więcej tej samej wielkości. 

Line cupcake tray with cups and using spoon or an ice creame scoop fill them with batter up to 2/3 height.



Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C przez ok 15-20 min, aż wykałaczka wbita w średek babeczki wyjdzie czysta. Odstaw do wystygnięcia.

Pre-heat the oven to 180C and bake for about 15-20 min till the toothpick inserted in the middle comes out clean. Leave to cool.

By przygotować polewę do miseczki przesiewamy cukier puder i kakao, dodajemy roztopione masło i gorącą wodę i mieszamy, aż powstanie gładka, gęsta masa.
Ostudzone babeczki smarujemy polewą i obsypujemy wiorkami kokowowymi i voilà jeden z największych australijskich słodkich klasyków jest gotowy. Jeżeli macie ochotę możecie przeciąć babeczki i przesmarować je dżemem truskawkowym. Ja pozostałam jednak przy tradcyjnej wersji.

To make the icing sift icing sugar and cocoa into a bowl. Add butter and boiling water. Stir until smooth. Cover top of each cupcake with a bit of icing and sprinkle some coconut on the top and voilà one of the most popular sweet australian classics is ready. If you want you can cut the cupcakes and fill it with strawberry jam but I decided to go with the classic plane one.


Smacznego i happy Australia Day!

Enjoy and happy Australia Day !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz