środa, 29 stycznia 2014

Ciasto cytrynowo-imbirowe / Lemon-ginger cake

Dziś przepis ściągnięty od Marthy Stuart. Proste i klasyczne ciasto idealne do popołudniowej herbatki.

Today a recipe I've got form the Martha Stuart site. Simple and classic cake perfect for an afternoon tea.


Na dnie szafy odnalazłam tą śliczną silikonową foremke, którą dostałam na święta kilka lat temu i zupełnie o niej zapomniałam. Dlatego zamiast upiec jedno duże ciasto postanowiłam wykorzystać tą formę i upiec indywidualne małe babki. Jeżeli chcecie upiec duży placek, na przykład w formie do babki wystarczy, że podwoicie ilość składników.

On the bottom ot the cupboard I've found this cute silicone mould that I got for christmas few years ago but forgot about it. So instead of making a big bundt cake I've used this mould and baked individual small cakes. If you want to go with a large tin just double the ingredients.


Do przygotowanie 12 babeczek potrzebujecie:

120g masła
225g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
330g cukru
3 jajka
125g kwaśnej śmietanki
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1/2 łyżeczki soli
skórka i sok z 1 cytryny
cukier puder do dekoracji

To make about 12 cakes you need:

120g butter
225g flour
1/2 tsp baking powder
330g sugar
3 eggs
125g sour cream
1 tsp ground ginger
1/2 tsp salt
juice and zest from 1 lemon
icing sugar for decoration





W miseczce łączymy mąkę, imbir, skórkę z cytryny, proszek i sól. Przy pomocy elektrycznego miskera ubijamy cukier i miękkie masło na gładką, puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku miksujęc po każdym dodaniu, gdy jajka połączą się z masą dodajemy sok z cytryny. Dodajemy suche składniki w trzech porcjach i śmietankę w dwóch mieszając po każdym dodaniu (nie mieszajcie zbyt długo - tylko do momentu, gdy wszystkie składniki się połączą) . Przygotowaną masę przekładamy do foremek do ok 2/3 wysokości i wygładzamy wierzch. Silikonową foremke warto postawić na metalową blaszkę (ułatwi to przenoszenie i wyjmowanie)  i wkładamy do wcześniej nagrzanego do 175 C piekarnika. Pieczemy przez ok 25- 30 min (dla dużej babki ok 1 godz). Aby upewnić się, że babki są upieczone wystarczy w środek wbić wykałaczkę. Jeżeli wykałaczka będzie czysta caistka są gotowe, jeżeli widać na niej mokre ciasto babki potrzebują jeszcze kilka chwil w piekarniku.

In a medium bowl, whisk together flour, lemon zest, ginger, baking soda, and salt. Using an electric mixer, beat butter and sugar until light and fluffy. Add eggs one at a time, beating well after each addition and mix in lemon juice. With mixer on low, alternately add flour mixture in three parts and sour cream in two.  Mix just until incorporated (do not overmix). Spoon batter into prepared pan up to 2/3 hight, and smooth top with a spatula. It's a good idea to put the silicone mould on a regular baking tray (it will make handling the mould much easier). Put the tray into a pre-hear to 175C oven and bake for about 25-20min (for a big bundt tin about 60min). To make sure the cakes are ready insert a toothpick in the middle. If it comes out clean the cake is ready, if you can still see wet batter leave it in the oven for a bit longer.



Na koniec ostudzone babeczki posypałam cukrem pudrem - smacznego!

To finish I've sprinkled the cakes with some icing sugar - enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz