Dziś ciasteczka z czekoladowymi guziczkami, w Polsce nazywane chyba
pieguskami. Łakoć niezbyt wyszukany, ale tak jak z chipsami zjesz jedno i nie
możesz się oderwać.
Cała operacja nie trwa więcej niż 25 minut, ale i tak kiedy poczujesz już ich zapach będzie Ci się wydawało, że stygną wieki. To było moje pierwsze podejście do tego amerykańskiego klasyku, którym zajadałam się kiedy mieszkałam w USA i szczerze polecam.
Today chocolate
chip cookies. It isn’t the most sophisticated dessert but just like with crisps
when you have one you can’t stop eating them J
The whole process
is no longer then 25 min but when you’ll smell them baking it will seams like
it takes forever for them to cool down. This was my first take on this american
classic that I liked so much when I lived in the US and I truly recomend it.
Jak już wcześniej
wspominałam ładnie opakowane ciasteczka mogą być świetnym gwiazdkowym (i nie
tylko) upominkiem.
Like I mention
before cookies that I nicely wrapped can be a great christmas (but not only)
gift.
Będziecie potrzebowali:
Miękkie masło 125g
Brązowy cukier 120g
Małe jajka 2
Mąka pszenna 175g
Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
Soda oczyszczona 2 łyżeczki
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól 1 płaska łyżeczka
Czekoladowe guziczki ok 150g
lub czekolada pokrojona na małe kawałki
You will need:
Soft butter 125g
Brown sugar 120g
Small eggs 2
Flour 175g
Vanilla essence 1 tsp
Bi-carb soda 2 tsp
Baking powder 1 tsp
Salt 1 tsp
Chocolate chips 150g
Masło ucieramy z
cukrem na jednolitą masę, dodajemy jajka jedno po drugim. Nie przerywając
miksowania dodajemy sól i wanilię. Przepis, z którego korzystałam podawał 2
łyżeczki soli, ale ja dałam tylko jedną i sól i tak jest dość wyczuwalna, więc
nie przesadzajcie z jej ilością. W oddzielnej misce łączymy mąkę, sodę i
prostek i dodajemy do mieszanki. Na końcu wrzucamy czekoladę.
Mix butter with
sugar till combine, add eggs one after the other. Still mixing add salt and
vanilla. The recipe I’ve used asked for 2 tsp of salt but I gave only one and
the cookies are pretty salty so don’t go crazy on the salt. In a separate bowl
mix flour, bi-carb soda and baking powder. Add it to the dough. Mix and add chocolate chips.
Na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasteczka. Możecie nakładać je łyżka.
Ja wykorzystałam małe łyżkę do cake pops,
ale łyżka do lodów też da radę. Uformowane ciasteczka warto lekko docisnąć
palcem. Pamiętajcie, aby nie układać ich zbyt blisko siebie bo w trakcie
pieczenia trochę się rozleją. Najlepiej pozostawić między nimi ok 4cm przerwę.
Place cookies on
a tray lined with baking paper. You can use a spoon. I’ve used a cake pop scoop
but the ice creame scoop will work fine too. It is good to push the cookies
down with your finger before putting them into the oven. Remember that they
will spread so don’t place them to close to eachother, 4cm will be a good
distance.
Ciasteczka pieczemy w 180°C przez ok 10-12min. Upieczone przekładamy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia – tu przyda się trochę silnej woli.
Bake cookies in 180°C for about 10-12min. When they are done let them cool on a rack.
Powodzenia i
smacznego. Good luck and
enjoy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz