niedziela, 29 grudnia 2013

Świąteczne zamówienia / Christmas orders

Dziś chciałam pochwalić się Wam moimi tortami świątecznymi. Klienci zażyczyli sobie na te święta tortów śmietanowych. Może są one mniej pracochłonne, ale wcale nie łatwiejsze, bo trzeba się z nimi obchodzić jak z jajkiem - wystarczy zahaczyć i już dziura...

Today I would like to show you my Christmas cakes. My clients ordered simple cream cakes this year. They maybe are less work consuming but honestly not easier then fondant cakes. You need to be super careful cause one wrong movement and you have a huge hole in the middle...


Zgodnie z zasadą "czasem mniej znaczy więcej" torty udekorowałam delikatnie tylko kilkoma szczegółami z masy cukrowej i czekolady. Ściany ozdobione są kremem śmietankowym z mascarpone. W przypadku tortu z ostrokrzewem do wykonania ozdobnego wzoru użyłam szpatułki cukierniczej. Na początku rozprowadziłam i wygładziłam krem a potem delikatnie naciskając szpatułkę tak, aby powstał wybrany wzór (tu z dołu do góry). Przy takiej dekoracji na pewne przydatny jest stolik obrotowy. Na gładkiej górze ponownie przycisnęłam szpatułkę na brzegu tortu i obracając stolik "narysowałam" spiralę, aż do samego środka.

Sometimes less is more so I have decorated my cakes with only few sugar paste and chocolate elements. I simply finished walls of the cakes with yummy mascarpone-cream frosting. To make the pattern on the Holly Cake I've used a small spatula. I've covered the cake with frosting, smoothed it and press the spatula against the cake (from bottom up). A turn table might come handy here. On the smooth top I've pressed the spatula on the edge of the cake and while turning the table slowly moved it towards the centre.




Brzegi tortu zimowego ozdobiłam prostą i efektowną techniką. Tort pokryłam kremem na gładko, a następnie przy pomocy rękawa cukierniczego z końcówką Wilton M1 wycisnęłam ruchem z dołu do góry "słupki" śmietanki. Torcik udekorowałam szyszkami i jagodami z masy cukrowej, które oprószyłam cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi by imitowały śnieg. Do ozdoby użyłam także gałązek świerku, ale każdą końcówkę oczyściłam z igieł i owinęłam taśmą florystyczną by nie miała styczności z ciastem.

I've decorated the edges of the Winter Cake using a very simple and effective technique. I've covered the cake with icing and using a piping bag with a Wilton M1 tip piped lines of cream from the bottom up. I've added some sugar pine cones and berries and sprinkled  them with some icing sugar and coconut to make it look like covered in snow. I have also used some fresh pine but cleaned all the ends and covered it with floral tape so they wouldn't touch the cake.




Moim skromnym zdaniem torty wyszły super :)

In my modest oppinion the cakes turned out pretty awesome :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz